Kissing spines

AMG-spieranalyse Kissing Spines

Adrian P. Harrison, D.Phil.-Cantab.

 

Kissing spines is een rugaandoening die veel voorkomt bij paarden, waarbij de doornuitsteeksels van de wervels elkaar raken. Heel vaak wordt dit probleem niet vroeg in de ontwikkeling opgemerkt, omdat de symptomen meestal niet uniek zijn.

 

Vaak treden symptomen op tijdens lichamelijke activiteit of rijden, waarbij een vermindering van de prestaties van de paarden wordt opgemerkt. Paarden kunnen meestal presenteren met verminderde achterbeen gebruik en kunnen terughoudend zijn om te galopperen of te springen.

Paarden met dit probleem zijn vaak geïrriteerd, vooral wanneer een zadel op hun rug wordt geplaatst, of wanneer het zadel wordt vastgezet, of zelfs wanneer u zachtjes op de paarden drukt, of gewoon de paarden verzorgt.

Om de AMG beter te begrijpen (Acoustic MyoGraphy) spieranalyse in relatie tot Kissing Spine, gebruikten we een paard dat al was gediagnosticeerd (röntgenfoto's) met deze aandoening.

Het paard was kreupel in één voorbeen en weigerde een zadel. AMG-sensoren werden aan beide zijden van de wervelkolom geplaatst op locaties met en zonder Kissing Spine-veranderingen. Het paard werd vervolgens gemeten in de draf en de resultaten onthulden een zeer hoge AMG-signaalamplitude en -frequentie op locaties 2 en 3 zie foto hieronder. Deze resultaten geven aan dat het paard gespannen spieren had op deze specifieke twee locaties, waarvan bekend was dat de spinale processen elkaar raakten bij het röntgenonderzoek. De reden voor deze gelokaliseerde spierspanning kan zijn dat het paard pijn had en probeerde te compenseren door de pijnlijke delen van zijn rug te spannen om verder contact met het spinus proces te verminderen.

Als alternatief zou men kunnen stellen dat het paard al een tijdje niet meer in balans was en geleidelijk aan spanning had ontwikkeld en uiteindelijk de symptomen van Kissing Spine op de punten van onbalans had gekregen.

De AMG-spieranalyse was in overeenstemming met röntgenfoto's van de wervelkolom, die waren gebruikt om dit paard te diagnosticeren met Kissing Spine op locaties 2 en tot op zekere hoogte locatie 3.

Een AMG-spieranalyse van een paard terug, genomen op kritieke plaatsen langs de ruggengraat van de paarden, kan op deze manier dienen om gevallen van Kissing Spine te bevestigen, maar kan ook helpen om gevallen van Kissing Spine te voorkomen als het vroeg genoeg wordt uitgevoerd.