Hoe werkt CURO®?

Wanneer spiervezels samentrekken genereren ze trillingen die drukgolven produceren in de spier zelf en de omliggende weefsels. Deze golven kunnen door de CURO® worden opgenomen en geregistreerd op het niveau van de huid boven de betreffende gemeten spier. Dit noemen we Acoustic MyoGraphy (AMG). AMG is zodoende een non invasieve pijnvrije manier om spiercontracties transdermaal te registreren (Harrison et al. 2013;Harrison 2017). Deze methode is uniek! En blijkt na jaren testen en vele studies ongekend in zijn mogelijkheden.

 

Als we kijken naar het proces van spiercontractie dan controleert het centrale zenuwstelsel uiteindelijk drie parameters om een spier te laten samentrekken. Het CNS heeft controle over de effectiviteit van de contractie van spiervezels, ook wel synchronisatie of effectiviteit genoemd. Het CNS heeft controle over de hoeveelheid spiervezels die worden samengetrokken (spatial summation) en over snelheid waarmee spiervezels worden geactiveerd (temporal summation).

 

Al deze parameters worden gecombineerd door de CURO® in de zogenoemde ESTi score: 

  • E - Efficiency/synchronization
  • S - Spatial summation
  • T - Temporal summation

Dit geeft de gebruiker van de CURO® dus een unieke en directe beoordeling van de spiercontractie op het moment dat deze dus daadwerkelijk plaats vindt.

 

De CURO® app laat direct op het display de spiertrillingen/geluiden zien van de spieren die de gebruiker heeft geselecteerd. Ook laat het in één oogopslag de ESTi score zien van de linker en rechterzijde, waardoor asymmetry meteen gediagnostiseerd kan worden. Deze ESTi score wordt uiteraard ook nog uitgesplitst in de losse parameters, zodat bekeken kan worden of het 'probleem' dan al niet de verbetering zit in de  Efficiency, Spatial Summation of Temporal Summation. 

 

Het is zo mogelijk heel veel diepgaande informatie uit te CURO te halen, maar uiteraard hebben we ook de mogelijkheid om in één oogopslag te zien waar de spier/peesproblemen zich bevinden.

Voorbeeld van hoe de scores berekend worden.